Veelgestelde vragen

De levensduur hangt sterk af van diverse factoren, zoals het feit hoe frequent de installatie wordt gebruikt en of er regelmatig vakkundig onderhoud wordt gepleegd. Algemeen kan worden gesteld, dat de levensduur minimaal 10 jaar is. Zeker als de installatie regelmatig wordt onderhouden door gekwalificeerde technici.

Als de installatie dagelijks in gebruik is, moeten de filters maandelijks gecontroleerd worden. Een vervuild filter kan dan worden uitgezogen met een stofzuiger of -afhankelijk van het type filter – worden uitgewassen. Uw dealer kan bij het jaarlijks onderhoud bepalen of het filter vervangen moet worden.

In de meeste gevallen is dit raadzaam. De combinatie binnenunit/buitenunit bepaalt de capaciteit en tevens het energieverbruik. De aanschaf van een nieuwe combinatie geeft grote voordelen in bijv. energieverbruik en bedieningsgemak.

Als het systeem meer reparatiekosten heeft dan economisch verantwoord is. Wanneer hoofdcomponenten, zoals compressor en/of ventilator, aanwijzingen geven van (grote) slijtage, is het raadzaam uw installateur te raadplegen. Hij kan advies geven of de kosten van reparatie opwegen tegen de aanschafprijs van nieuwe apparatuur. Vaak wegen de lagere gebruikskosten van de moderne apparatuur op tegen de meerprijs van vervanging.

In principe niet. Voor reparatie van de apparatuur is specifieke kennis vereist. Daarnaast kan het openen van de apparatuur gevaarlijk zijn in verband met de onder elektrische spanning staande onderdelen in de units. Bovendien is het werken aan koudemiddel houdende systemen alleen toegestaan aan een erkend installateur.

Het probleem kan soms eenvoudig opgelost worden: het vervangen van een defecte zekering, het indrukken van een aangesproken beveiliging of een juiste instelling van de thermostaat. Ook een vervuild filter kan de werking van uw systeem nadelig beïnvloeden. Raadpleeg bij deze handelingen tevens de instructies.

De hoofdzaak is om minstens 1 maal per jaar het systeem door Techniclima te laten controleren. Daarnaast kunt u zelf de filters regelmatig controleren en schoonmaken. Bovendien kunt u de buitenunit vrijmaken van bijv. bladeren en ander vuil.

Een gezond milieu staat bij Techniclima hoog in het vaandel. Eén van onze doelstellingen is het ontwikkelen van de meest milieuvriendelijke oplossingen voor een comfortabel binnenklimaat. Zo hebben de machines een aanzienlijk lager geluidsniveau, zijn steeds meer componenten geschikt voor hergebruik en is het energieverbruik flink gereduceerd.

Koudemiddelen die in de systemen worden toegepast, zijn niet giftig, niet brandbaar, niet explosief en reukloos. Het koudemiddel circuleert in een gesloten systeem.

In Europa dient elk elektrisch apparaat te voldoen aan en aangesloten te worden volgens de plaatselijke voorschriften van het bedrijf dat de energie levert.

Het energieverbruik is op jaarbasis vaak verrassend laag. De kosten zijn mede afhankelijk van het dicht houden van ramen en deuren, het neerlaten van zonwering, de instelling van de thermostaat. Ook periodiek onderhoud van de installatie is van groot belang.

Bij airconditioning denken veel mensen aan de ijzige koude als ze een supermarkt binnenkomen. Dit is een sterk overdreven airconditioning en is een slecht voorbeeld. Hier wordt men inderdaad verkouden van. Airconditioning bestemd voor comfort is ontworpen om de temperatuur binnen 4 tot 5°C beneden de temperatuur buiten te krijgen. Omdat er bij het koelen ook automatisch wordt ontvochtigd ontstaat er een zeer aangenaam binnenklimaat. Een hogere inblaastemperatuur geeft een beter comfort omdat een koude inblaastemperatuur tochtklachten veroorzaakt. Het is wel van belang dat de plaats van het binnendeel zodanig gekozen wordt dat u zich niet continu in de uitblaasstroom bevindt. Uw dealer informeert u graag over de vele mogelijkheden.

De beste methode is om de thermostaat in te stellen op de hoogste temperatuur die als aangenaam wordt ervaren. Onafhankelijk van de buitentemperatuur zal de thermostaat het systeem inschakelen als de binnentemperatuur boven de ingestelde waarde komt. Dit betekent, dat de binnentemperatuur constant blijft, zonder dat de thermostaat steeds opnieuw ingesteld moet worden.

Het is niet absoluut noodzakelijk om ramen en deuren dicht te houden als het systeem werkt maar wel verstandig. Zeker niet als u aan Techniclima heeft aangegeven dat u een raam of deur open wil laten en hij bij zijn advies daarmee rekening heeft gehouden. Wel dient u zich te realiseren dat het energieverbruik zal toenemen.

In de meeste gevallen is dat de periode buiten het hoogseizoen. Dan bent u tijdens het hoogseizoen al verzekerd van een klimaat waarin het prettig wonen is.

Laat u deskundig voorlichten door Techniclima. Bedenk bij de aanschaf van een airconditioningsysteem dat een gerenommeerd merk als Toshiba of Daikin een voorsprong heeft in de ontwikkeling en toepassing van nieuwe technieken. Tevens is het belangrijk dat er altijd onderdelen in voorraad zijn.

Dat hangt af van uw wensen en de omstandigheden van de ruimte(s). Hoeveel ruimtes zijn er, wilt u in elke ruimte de temperatuur kunnen instellen, welke warmtebronnen zijn er aanwezig, enz. Vanaf 4 of 5 grotere ruimtes is een centraal systeem het overwegen waard. Daarvoor moeten luchtkanalen aangebracht worden; splitsystemen zijn veelal eenvoudiger te monteren.

Het plaatsen van een (verplaatsbare) kamerkoeler of een splitsystem kan in de meeste gevallen geen problemen opleveren. Wanneer er luchtkanalen nodig zijn voor een centraal luchtsysteem, kunnen de bijkomende bouwkundige kosten toenemen. Een individueel systeem per ruimte kan dan raadzaam zijn.

Een multi-splitsysteem bestaat uit meerdere binnendelen die verbonden zijn aan één buitendeel. Dit zorgt voor economische, installatietechnische en esthetische ( slechts één buitendeel ) voordelen.

Gerenommeerde merken airconditioners behoren tot de stilste in de markt. Afhankelijk van de benodigde koelcapaciteit ligt de gebruiksproductie van de binnendelen tussen de 21dB(A)
en 40 dB(A).

Voor uw idee:
Ritselen van bladen is 20 dB(A)
Normaal gesprek is 60 dB(A)

Bij het vergelijk met concurrenten willen we er u op wijzen dat een verhoging van 3 db(A) een verdubbeling van het geluid is. Om het vergelijk compleet te maken is het belangrijk dat ook de meting van dit merk op 1 meter afstand van de units heeft plaats gevonden.
Door toepassing van de meest geluidsarme compressoren behoren ook de buitendelen tot de stilste in de markt. Hierdoor kan een Toshiba airconditioner ook in dichtbevolkte gebieden met hoge geluidseisen probleemloos toegepast worden.

Load More